La consumidora rebel: com combinar cosmètica natural i preus econòmics

Fa més de dos anys i mig vaig escriure, Cosmètica, ecològica, totes o cap, un article sobre les meves cabòries i contradiccions per intentar consumir cosmètics econòmics i naturals. La veritat és que aleshores feia servir productes o ecològics o barats però combinar totes dues opcions en un sol producte semblava missió impossible.

Al meu bany convivien el xampú bio Urterkam i la crema de Deliplus del Mercadona. Poc a poc he anat trobant la manera de usar cosmètics sense tòxics sense deixar-m’hi una pasta.

Han passat dos anys i mig des d’aleshores. Ja no faig sevir el xampú Urterkam i fa molt de temps que no entro al Mercadona a comprar-hi res de res. Vaig fer algun intent amb la cosmètica casolana però no em vaig llençar al DIY(Do It Yourself) malgrat que va caure a les meves mans un tresor: una llibreta de receptes escrita en preciosista lletra lligada per una tia àvia de la meva família política. Qui sap si algun dia m’animaré a fer alguna de les seves cremes. El problema és que no sé d’on trauré l’esperma de balena (verídic, veieu foto).TR-thelmarittereve-nag-900x592-compressor

Vaig descobrir que hi ha tot un moviment contrari al xampú que es diu No-poo (de l’anglès no shampoo però que també vol dir “no caca”). La blocaire més activa sobre el tema., Lucy Aitken, acaba de publicar-ne un llibre titulat Happy Hair on explica la seva experiència i coneixements després de dos anys sense fer servir el xampú. La idea és que els sabons fan malbé el cabell i que si ens rentem el cap només amb aigua o si de cas afegint-hi vinagre o bicarbonat, el cabell auto-regula el seu nivell de greix de forma òptima. Una promesa molt temptadora per a algú que, com jo, sempre ha patit dermatitis. La veritat és que a mi no em va funcionar, no sé si per falta de paciència o de perícia. Bicarbonat, vinagre, ou… ja no recordo de quina forma els combinava. El cabell em quedava més sec i amb més volum però no havia tingut tanta picor ni descamació en ma vida. No em vaig esperar a veure si el meu cuir cabellut s’autoregulava. Ja el vaig regular jo.

Xampús i sabons

marilyn8Primer vaig fer servir el gel-xampú de te verd sense parabens de la Goccia Verde que es ven a dojo. Ara he descobert un xampú natural a base d’oli d’oliva que elabora una petita empresa de Barcelona i que compro també a granel a El Safareig, a Gràcia,i mantinc el de te verd com a gel de cos. Per a les mans faig servir el sabó en pastilla de Lida, natural i que dura molt més que el sabó líquid. També he passat a tenyir-me el cabell amb henna de Henna Morena.

Tenir cura del cos

Com a hidratant per al cos m’he posat oli d’oliva i aloe vera com aftersun. Si ja sé que fer servir oli d’oliva (verge extra, això sí) que es pot comprar al súper no és tan cool com usar oli d’Argà, més exòtic i bastant més car. D’acord, les propietats no són les mateixes però l’oli d’oliva té beneficis hidratants i antioxidants innegables i el podem comprar de Km0.

També és de Km0 la crema hidratant de cos de Lilà Cosmètics, empresa catalana de cosmètica ecològica certificada formada per dos emprenedors a qui vaig tenir el gust de conèixer durant la passada edició de Biocultura. Els seus productes són econòmics i a més a més, com són un dels proveïdors de la cooperativa de consum ecològic de qual formo part, encara els compro més barats.

Quant al desodorant, m’he passat a la pedra d’alum. Per poc més de 6 euros pots comprar-ne una i et dura més d’un any i mig. Això si no ets tan maldestra com jo i se’t cau a terra trencant-se a trossos, tot s’ha de dir.

Fer bona cara

012-mark-shaw-theredlistDe Lilà també faig servir el bàlsam labial i una crema facial que ha passat a substituir la de Neobio, una marca alemanya molt barata que vaig descobrir per gentilesa d‘Admira Cosmetics. Pel que fa als maquillatge, les opcions es redueixen. La única opció realment barata que he trobat és la marca alemanya Benecos.

No tot són flors i violes en el món de la cosmètica natural i barata. Per exemple, la hidratant de cos de Lilà no s’absorbeix tan ràpid com jo voldria però deixa la pell molt suau. El pols compacte de Benecos no m’agrada així que no si no trobo una marca bio que s’adapti al meu pressupost hauré de posar un peu al món del parabens i del petroli i això que hi ha bons motius per evitar-los. Però cada compra és un vot, potser no els puc fer tots a favor de la meva salut, el medi ambient i l’economia local però tots els que faig hi compten.

I vosaltres quins són els vostres gestos de cosmètica natural?

9 comments

 1. Irene ha dit:

  Para la cara uso aceite de argán con unas gotitas de agua de mar y para el cuerpo aceite de almendras dulces, como hidratación.
  Jabón de aceite de oliva para limpieza corporal y de cara.

  No uso maquillaje y tampoco me tiño el cabello. Me gustan mis arrugas y mis canas, asimilo la edad que tengo desde siempre con naturalidad y alegría dando gracias por haber vivido tantos años con salud física y mental

 2. LAURIX :) ha dit:

  QUINS CONSELLS MÉS FANTÀSTICS!!! JO NO SOC MASSA DE CREMES I “ACICALAMIENTOS” PERÒ AMB AQUESTES PAUTES, SEGUR QUE EM POSO A TO….

  GRACIAS POR REAPARECER EN MI VIDA… SLOWBCN !!!

 3. Mar ha dit:

  Reconec que encara no m’he iniciat en aquesta pràctica de la cosmètica natural. Ja seria hora !

 4. Alba ha dit:

  Pel que fa a maquillatge…tot i que no és certificat bio, excepte en alguns productes, et suggereixo que provis de cercar-lo a Yves Rocher, que si més no és cosmètica vegetal 100% i a uns preus força assequibles

 5. Excelente artículo. Estaba buscando información al respecto. Gracias por compartir con la gente.

 6. Carla ha dit:

  Yo he empezado a utilizar Nutricosmética Orgánica y me está funcionando súper bien, porque no sólo me protege mi piel del rostro, sino la de todo cuerpo y además antiageing…

  Estoy impactada y me he enamorado de este producto. Mis amigas me lo han empezado a notar y eso que llevo poco tiempo utilizándolo…

  Paso el link, por si alguien le interesa: http://mejoralasalud.com/nutricion/truvivity-ciencia-belleza-y-tecnologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *