La consumidora rebel: del consumisme al minimalisme

No sé si jo he deixat el consumisme o el consumisme m’ha deixat a mi però quan arriba a un divorci tant se’n dóna de qui va ser la iniciativa, segur que és a fi de bé i qui no es consola és perquè no vol. A més ara tinc un nou nòvio: es diu minimalisme.

Me’l va presentar aquesta alemanya hiperactiva i alegre anomenadaValentina Thörner i coneguda com Valederoro a través del seu bloc on compartia consells, experiències i reflexions sobre el tema i que podeu trobar recollides en el seu llibre El Minimalismo según Valedeoro.

La meva relació amb el minimalisme no es basa únicament en la necessitat, sinó no seria amor vertader. Quan vaig començar a aprofundir en el consum conscient, de seguida vaig comprendre que no podia consistir únicament en substituir productes convencionals per sostenibles sense canviar gens els nostres hàbits de compra. En primer lloc, perquè amb el cost actual dels productes ecològics i locals, aquesta opció només seria a l’abast de persones amb un alt poder adquisitiu. En segon lloc, perquè la sostenibilitat passa per reduir, és a dir, no comprar productes superflus o aquells que per produir-los, embalar-los i transportar-los s’hi esmercen recursos naturals de manera absurda. Si no, seríem uns ecopijos repel·lents com els d’aquest vídeo.

paperdolls2Si com jo, no corres el risc de caure en l’ecopijisme encara que vulguis però encara penses que no pots comprar eco o local perquè surt car, aleshores t’has prendre el minimalisme com una dieta depurativa. El minimalisme et permetrà canviar quantitat per qualitat. Qualitat que es tradueix en sostenibilitat però també en coses més maques i duradores o, en el cas dels aliments, més saboroses i saludables. Ja ho deia la meva mare que millor un vestit bo que quatre de dolents o el que és barat surt car. Més enllà dels consells de la iaia, El minimalismo según Valedeoro he trobat algunes idees útils.

Per exemple, la llista de espera. Abans de sortir corrents a comprar una cosa que creus que necessites amb urgència posa-la en llista d’espera. Veuràs com, en molts casos, la necessitat desapareix com per art de màgia. A mi em sembla fantàstic repassar les llistes temps després i comprovar la quantitat de trastos que no han arribat a entrar a casa meva. Ep! La fórmula serveix fins i tot per aquelles xorradetes que valen quatre rals. Tot suma. A vegades aquests quatre rals són la diferència que després no volem pagar per un producte ecològic o per un vestit fet aquí.

5187449873_167b2e1542_oSi realment necessites alguna cosa, abans de comprar-la pots explorar si algun amic, familiar o veí et pot deixar l’objecte en qüestió o regalar-te’l si no el fa servir mai. No és absurd que tenir un trepant per utilitzar-lo tres cops a l’any o, pitjor encara, un cotxe? Està sorgint tota una filosofia i economia del compartir: el consum col·laboratiu. Es tracta de canviar el concepte de propietat per el d’accés. A la pagina Consumo colaborativo trobareu un directori d’adreces útils.

El minimalisme en el menjar, per a mi, consisteix en no malbaratar: comprar les quantitats justes, passar de plats precuinats, pretallats, precongelats etc., menjar menys carn, congelar les sobres i fer cuina d’aprofitament. No ens enganyem, cal dedicar-hi més temps a planificar i a cuinar afegint-hi un xic d’imaginació. Una bona ajuda pot ser el web No en llencem ni mica on es recullen receptes i consells. Pel que fa al minimalisme en la roba, Valedeoro ha ideat el Projecte 333 per aprendre a passar tres mesos amb 33 peces de roba, sabates incloses.

Valedeoro aconsella deixar-se la targeta de crèdit o dèbit o fins i tot el moneder a casa si no es vol sortir a comprar i evitar que anar de botigues sigui una activitat d’oci. Això ho he superat amb un truc: l’he convertit en una feina. Per gaudir anant de botigues sense anar de compres m’he inventat slowBCN. I,gràcies a la informació que recullo, quan realment he d’adquirir alguna cosa, ja sé on anar.

2 comments

  1. Oriol Antem ha dit:

    Gran entrada, moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *