Roberto Zucco

L’altre dia vaig tenir la sort d’assistir a l’estrena de Roberto Zucco de Bernard Marie Koltés al Teatre Romea. Crec que és l’obra de teatre que m’ha provocat un desassossec més gran. En algunes escenes vaig sentir la necessitat d’aixecar-me i marxar corrent a refugiar-me a casa i a abraçar la meva filla que dormia calentona al seu llit. Suposo que ja és això. Que la intenció de l’autor és que l’espectador es regiri a la butaca.

 

Acabada l’obra vaig seure amb una copa de cav al sofà del vestíbul del teatre i vaig llegir al fulletó que Koltés era un devot del meu adorat Dostoievski. Aleshores vaig lligar-hi caps. També aquí els personatges es veuen arrossegats per una onada de depravació de la qual no fugen malgrat veure-la venir però rebolcats en el fangar de les pròpies misèries no perden en cap moment la seva humanitat i això és el que resulta tant inquietant.

El muntatge dirigit per Julio Manrique compta amb uns actors esplèndids capaços de recitar un text tan poètic amb total naturalitat. Destaca, com no, el protagonista Pablo Derqui i Rosa Gàmiz amb registres desconeguts per mi. L’escenografia és complexa i al principi la pantalla de leds em feia més por que una pedregada però de seguida vaig adonar-me que el muntatge ajudava a fer més entenedora la història. Només en l’escena del parc costa una mica seguir el que deien les veus de fora de l’escenari. La música, molt ben triada, també serveix per subratllar i explicar les escenes.

Roberto Zucco no és una obra per passar-ho bé, precisament, però si per commoure’s i sentir-se viu en aquest món confús.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *