“Mercadillos” de rodatges: del plató al meu armari

Aquest vestit dissenyat per Mar López també estava a la venda

En aquests temps de guerrilla, la dèria per la roba de segona mà fa que sorgeixen xollos de fonts inesperades que ens arriben, gairebé sempre, via internet. L’últim són els mercadillos de roba de rodatges de cine i televisió així com d’obres de teatre. Esperonada per la promesa de saldos i per la curiositat, em presento al mercadillo que organitza Mar López, dissenyadora de moda, estilista i personal shopper al magatzem que té a la Plaça de la Virreina. Abans que la febre compradora s’apoderi de les meves neurones, fem un cafè en una terrassa de la plaça i xerrem una estona amb la Mar sobre d’on ve i on va parar la roba que s’usa als rodatges.

En l’època daurada de Hollywood, tot el vestuari de les grans produccions era creat ad hoc per dissenyadors a sou dels grans estudis. Però l’star-system va començar a fer figa i des d’aleshores, la feina del dissenyador de vestuari d’espectacles s’ha anat transformant cada vegada més en una tasca d’estilista, tal com explica l’ article Vestidos con menos alma de la revista Atelier. Com a dissenyadora tèxtil especialitzada en espectacles, a la Mar el que li agrada és fer les seves pròpies creacions però això depèn fonamentalment del pressupost. Si no ha de sortir a a comprar roba i customitzar-la, és a dir, adaptar-la.

El vestuari també es lloga o el cedeixen els fabricants a canvi de publicitat. Aquesta opció és molt comú en sèries de televisió on als crèdits finals de cada capítol hi surten les marques que hi han intervingut. La roba cedida a vegades es retorna o es regala a l’actor o estilista. Quan no és així, el vestuari pot quedar en mans de la productora o del dissenyador (si és un professional independent com la Mar López) segons el que s’hagi acordat. Els rodatges generen un volum ingent de roba de segona mà difícil de gestionar i emmagatzemar i que, segons m’explica la Mar López, en molts casos s’acaba enviant a Cáritas. En d’altres, es guarda per a utilitzar-la en futurs projectes.

Persones i personatges

Cada projecte és una nova aventura. A la Mar López li brillen els ulls quan m’explica com és d’apassionant la feina de construir la imatge d’un personatge a partir del seu perfil, feina que és necessària, no només en les produccions de ficció, sinó també quan es tracta de vestir a presentadors doncs sovint han de donar una imatge molt diferent a la seva. “Fas propostes sobre personatges i després et trobes amb persones”, afirma. I és que a més del director de l’espectacle, els actors i presentadors també volen dir-hi la seva. “Uns són molt flexibles però a d’altres els costa adaptar-se. Hi ha qui només vol dur roba de marca o qui, per exemple, no vol portar models ajustats encara que el personatge ho requereixi”, explica.

De totes maneres, la Mar és conscient que “en el moment que et contracten et poses en una cadena de treball”. Les produccions d’època són les més costoses, tant pel que fa a diners com a feina, doncs s’han de caracteritzar des dels actors principals fins als extres, tal com ha fet en pel·lícules com ara Coronel Macià o la tv movie Una carta para Evita encara per estrenar. També ha intervingut en sèries com ara El cor de la ciutat o La Riera. D’aquests culebrots sempre m’ha fet gràcia que els personatges, encara que figuri que no arriben a a fi de mes, van canviant constantment de modelet . Segons la Mar, això és degut a la complexitat d’organització. Sovint es roden fins a tres capítols alhora i fer servir la mateixa roba en més d’una escena, amb la corresponent feina de tintoreria, planxa i transport, és del tot impossible.

El pitjor d’aquest ofici? La Mar ho té clar: “voler fer coses maques i no tenir-hi prou diners”. Malauradament aquesta situació cada cop és més comú. La feina cada vegada és més escassa i més mal pagada i la Mar ha optat per no acceptar encàrrecs a preus rebentats. No vol devaluar la seva professió i només treballarà en aquells projectes que li resultin interessants. Per això, juntament amb dos socis, ha decidit obrir un negoci, molt probablement de restauració, en el magatzem on guardava vestuari i altre material.

I aquí és on ara em trobo triant i remenant la roba de segona mà que han vestit actors i actrius durant unes hores per ficar-se a la pell d’una dama dels anys 30 o d’un adolescent de Sants. Els encants duren només quatre dies i els preus són de riure doncs interessa buidar el local. Les jaquetes costen deu euros, les camises i samarretes, cinc, igual que les sabates. Un vestit estil anys 30, quinze euros i la bijuteria va a un euro la peça. Tant se val si són de Zara o de Burberrys. A més de la roba més convencional, també hi ha peces de fantasia: un barret de torero, màscares de goma i uns preciosos vestits de primavera i de reina de la nit que esperen la seva Ventafocs.

Aquess és el tercers mercadillo de rodatges que organitza la Mar, doncs també ha ajudat a companys de professió a treure’s material de sobre i m’assegura que no serà l’últim doncs és una activitat de la qual tothom en treu profit i que està molt en boga. Ja fa dos anys que va obrir a Internet El armario de la tele amb roba utilitzada a programes de televisió i on es mostren les fotos de la presentadora o actriu amb el model en venda. També fa poc que ha obert a Gràcia, al carrer Penedès número 11, M’encanta!, outlet d’atrezzo de sèries de televisió. A M’ encanta! hi trobareu algunes peces de roba de rodatges però sobretot de parament de la llar i decoració, en alguns casos amb el morbo afegit de trobar un quadre o una tauleta que potser heu vist mil vegades a Infidels o a Gavilanes. El rètol de carretera indicant el camí a Ventdelplà, que hi veureu penjat, no està en venda.

Amb una bossa plena de roba i complements, inclosa una jaqueta amb la qual em sento com l’Emma Vilarasau, m’acomiado de la Mar. Espero, però, tornar-la a veure-la aviat en un mercadillo. Si voleu anar-hi, no us en puc donar cap web ni cap adreça però potser un dia us arriba un correu avisant-vos-hi. La incertesa també té el seu encant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *