Cosmètica slow: productes naturals, Do IT Yourself i sentit comú

Si ja tenim slow food i slow fashion, ara també tenim la slow cosmétique o cosmètica slow. Un moviment que, com els seus germans, demanda productes que, sense deixar de complir la seva missió, siguin respectuosos amb les persones i el medi ambient sense . També reivindica el retorn a la senzillesa i el sentit comú en l’ús de cosmètics, un sector on marques i consumidors hem perdut l’oremus.

Bellesa i joventut. Dos tresors que es poden tenir però no es poden conservar. Des de la Blancaneus fins a el Retrat de Dorian Gray, la literatura i les arts en van plens de l’obscur desig d’aferrar-les per sempre i del que els humans podem arribar a fer per intentar-ho. Avui en dia és la indústria cosmètica la que es dedica a explotar aquesta fal·lera venent-nos l’elixir de l’eterna joventut en forma de pots i potets preciosament embolcallats i sempre amb un nou poder miraculós.

Cosmetica_slow_2-900x675-compressorLa realitat és que molts d’aquests productes contenen ingredients inútils (aigua, components per aconseguir determinada olor o textura) quan no directament perjudicials,; des del famós sodium laureth sulfate dels sabons i xampús que només serveis per fer escuma i és un irritant de la pell, fins als parabens que poden provocar desordres hormonals i càncer. Per no parlar del mal que fa al medi ambient l’obtenció de parafines i altres derivats del petroli que l’únic que fan es procurar-nos una sensació de suavitat a la pell amb l’inconvenient de crear-hi una pel·lícula que no la deixa respirar convenientment. La Marion Sergent, fundadora de Mon Petit Pot, química que ha treballat en diversos laboratoris cosmètics, m’assegura que «qgran part del preu d’un cosmètic és el packaging, el màrqueting i la publicitat”. Però també trobem als súpers productes de marca blanca a preus increïbles “a banda de les condicions que s’imposen als proveïdors, la realitat és que aquests cosmètics són aigua en un 80 o 90%”, m’explica.

Neix l’associació Slow Cosmétique

Totes aquestes pràctiques les ha denunciat l’aromatòleg belga Julien Kaibeck, primer al seu bloc i després a través de l’associació Slow Cosmétique que va fundar al 2013. A més d’ecològica i humana, proclamen que la cosmètica slow ha de ser intel·ligent (que faci servir només ingredients actius eliminat els superflus) i raonable que redueixi al màxim número de productes i gestos diaris i que no faci promeses impossibles. Slow Cosmétique denuncia que sovint les marques de cosmètics orgànics compleixen els dos primers principis però obliden els dos últims caient amb els mateixos vicis de la cosmètica convencional.

Cosmètica-slow-900x675-compressorSlow cosmétique és independent de tota organització comercial. Les marques no en poden ser socis però poden demanar el  segell de qualitat, Mention slow cosmétique i entar a formar part de la Guia Oficial Slow Cosmétique. L’associació està més enfocada al consumidor i amb la idea de defensar una cosmètica per a tothom reivindiquen el DIY (Do IT Yourself) i la cosmètica artesanal. De fet, Julien Kaibek ha esdevingut famós pels seus vídeos on dóna receptes de cosmètica feta a casa. Molts d’aquests consells per cuidar la pell de forma sensata i econòmica els podem trobar al llibre Cosmèéica slow, que ja és a la venda en castellà al nostre paísi on també aborda diverses qüestions relacionades amb la cosmètica slow (certificats, ingredients a evitar…).

També a Espanya

L’associació neix a Bèlgica i està molt arrelada a França però ja té la seva seu espanyola de la mà de les dues coordinadores AnnickVanhollebeke i Sandy García. Qualsevol persona que subscrigui el seu manifest por fer-se’n soci. De moment, la secció espanyola compta amb una pàgina de Facebook, han traduït a l’espanyol la Guía Oficial Slow Cosmétique 2013-2014, han fet diverses xerrades i penjat alguns vídeos explicant receptes.

CAM00556-900x675-compressorSi encara teniu reticències respecte a la cosmètica feta a casa, la Marion Sergent em desmenteix dos mites:  és més efectiva que la convencional perquè només es fa amb ingredients actius i pot tenir una textura i una olor molt agradables. A més cal que sigui així, «posar-se un cosmètic ha de ser un moment de plaer” afirma. Amb aquesta filosofia la Marion imparteix tallers de cosmètica casolana al seu laboratori de Barcelona  i en ven els ingredients a la seva botiga online Mon Petit Pot on també hi trobareu algunes receptes. Una altra opció és la de Fitomims, empresa reconeguda amb un premi Ecoemprendedores a la darrera edició de Biocultpremi Ecoemprendedores aura. Fitomims proposa kits per fer cosmètics naturals amb les instruccions precises i els ingredients justos.

Us animeu a abraçar la cosmètica slow?

2 comments

  1. lidia ha dit:

    Avisa del próximo taller de cosmética artesanal, a ver si puedo apuntarme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *