La caiguda de dos mites empresarials: Google i Apple

Fa uns anys va venir a Espanya Bernard Girard. Feia poc que aquest consultor de management havia publicat a Espanya El modelo Google i donava entrevistes i conferències sobre Google com a nou paradigma del management. Aleshores tots estàvem fascinats per la companyia i sobretot per com Google gestionava els recursos humans i generava innovació. L’empresa es basa en una gestió col·laborativa horitzontal, no jerarquitzada, on el coneixement i la creativitat flueixen. Un model més proper a la universitat que a l’empresa. A més, els treballadors disposen d’un 20% del seu temps per dedicar-los a projectes personals de recerca. Tothom volia treballar a Google i la sola contemplació de les seves oficines amb els tobogans i billars provocava deliris. Potser inspirant-se en Google, les noves instal·lacions d‘Esade Creápolis compten amb una àrea de jocs i EADA projecta fer una aula d’innovació i creativitat amb coixins per terra i tota la pesca. Fins i tot alguns,com apunta el consultor d’innovació Xavier Marcet, s’han cregut que n’hi ha prou en posar un futbolí a l’oficina per ser Google. I no.

Ara qui es passeja pels mitjans presentant un nou llibre sobre Google és Alejandro Suárez que acaba de publicar Desnudando a Google. Suárez assegura que Google l’any passat va guanyar a Espanya 1550 milions d’euros sense tributar-hi pràcticament res gràcies a una maniobra legal que li ha permès estalviar-se de pagar als espanyols 300 milions. Una picaresca potser no del tot il·legal però que, segons l’autor és moralment discutible especialment quan l’Estat Espanyol està patint fortes retallades en sanitat i educació. Suárez afegeix que Google ens ofereix serveis gratuïts que no ho són tant doncs a canvi li estem venent la nostra privacitat, la nostra intimitat, la nostra ànima.

La presentació del llibre ha coincidit amb l’ entrada en vigor el passat 1 de març de la nova política de privadesa de Google. Segons l’empresa, es tracta de només d’unificar les condicions de tots els seus serveis de manera que l’usuari passa a tenir un perfil únic per a tots les aplicacions Google. D’aquesta manera, les nostres cerques i la publicitat que les acompanya esdevenen més personalitzades. La companyia assegura que no està recollint informació nova sobre nosaltres però a la xarxa han saltat totes les alarmes. Diversos blocs i mitjans proposen mesures per protegir la nostra privacitat de Google. El diari Ara en dóna cinc consells, Enrique Dans, professor de Sistemes de la Informació a l’Instituto de Empresa, parla de l’ús del Do Not Track Plus i ens convida a que comprovem el que Google sap de nosaltres a través de les Ads Preferences. En realitat l’organització pot saber-ne molt més: el nostre correu (Gmail), els nostres escrits (Google Docs), el que llegim (Google Reader), el que fem cada dia (Google Calendar), les nostres converses (Google Groups), etc. El més inquietant, però, és la nostra dependència de tots aquests serveis. Em demanen que signi una petició per exigir una explicació a Google sobre la seva nova política. Com? A través de Google Groups! No sé si és un acudit o un malson de ciència ficció.

Bernard Girard deia que Google llançava serveis innovadors sense tenir-ne clar la rendibilitat econòmica. El més important era que fossin útils per a l’usuari, després ja li buscarien els beneficis econòmics. Bé, doncs sembla que ja els hi van trobant. Deuen ser prou interessants com per anar a la grenya amb Apple per la nostra privacitat tal com ha desvelat el Wall Street Journal i explica de forma entenedora Enrique Dans.

Apple és una altra empresa adorada per la seva capacitat d’innovació i Steve Jobs el seu messies. Quan va morir els panegírics al fundador d’Apple van omplir els mitjans i el seu superb discurs a la Universitat d’Stanford va ser revisualitzat un munt de vegades. Jobs i Apple eren el camí a seguir especialment a casa nostra, paradís del totxo i de l’hoteleria. Poc després, com no, va començar a parlar-se del costat fosc de Jobs. Primer, sobre la seva personalitat (tirà i egocèntric) i després sobre la seva empresa. Concretament sobre les condicions laborals a les fàbriques xineses que treballen per a Apple. El documental de l’ABC The iFactory mostra a nens de 13 anys que treballen 16 hores diàries per 70 centaus l’hora en una fabrica envoltada de xarxes per evitar els suïcidis dels empleats llançant-se al buit. Fins i tot el catedràtic en polítiques públiques Vicenç Navarro posa en dubte la capacitat d’innovació d’Apple doncs assegura que moltes innovacions de les empreses americanes de noves tecnologies s’han gestat en realitat en centres acadèmics finançats pel govern federal d’Estats Units que inverteix enormement en R+D.

Entre una cosa i una altra se’ns han caigut dos mites empresarials. Sembla que l’empresa perfecta (puntera, rendible i socialment responsable a tots els nivells) no existeix, és una utopia. Caldrà doncs seguir buscant-la o crear-la.

3 comments

 1. Judith ha dit:

  Molt bon article ! si les contradiccions de les grans empreses… i felicitats pel nou blog !
  et desitjo molt d’èxit,
  Judith

 2. Sílvia Vallejo ha dit:

  Felicitats per l’article.
  A mi la gent que va d’un excessiu bon rotllo sempre em fa sospitar.
  Si a les empreses on he estat fins ara m’haguessin posat un tobogan hagués pensat que passava alguna cosa estranya. A la feina, s’hi va a treballar, i mentre respectin els teus drets i tu compleixis amb allò que et demanen no hi ha més. Som adults, finalment…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *