Ecologisme “papanatas” però no tant

Està clar que els consumidors cada vegada volem ficar-nos menys tòxics al cos. Hi han estudis seriosos, com el d’en Miquel Porta Serra, catedràtic de Salut Pública de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM) i l’Universitat Autònoma de Barcelona que afirma que “el 100% de la població té compostos tòxics persistents a l’organisme”. És a dir que estem contaminats per dintre i ara comencem a donar-nos-en compte. D’altra banda, per bona o mala consciència, també volem reduir la ronya que llancem al medi ambient però sense reduir gaire el nostre consum, (no fotem!). De fet ja hi ha qui s’ha inventat una bonica paraula per designar al tipus de comprador amb consciència ecològica i amb prou pasta per tranquil·litzar-la omplint el carretó de productes bio. Es tracta d’scuppie, mot que em recorda a un gargall i a un model del moto.

Per alegria dels scuppies i del que volen ser-ho però no poden, Sara Lee va treure al mercat el gel de bany Sanex Zero %, un 3 en 1 que, en primer lloc, està lliure de parabens, colorants i altres ingredients químics (tot i que no porta cap certificat de cosmètica ecològica com NaTrue, per exemple). En segon lloc, porta la ecoetiqueta europea que s’atorga als productes que garanteixen la protecció del medi ambient al llarg de tot el seu cicle de vida. I per últim, és un producte ecològic low cost que el podem trobar tant al Veritas com al Carrefour. Per acabar-ho d’arrodonir, l’envàs es pot reomplir en recanvis que es venen en bosses.

Encantada amb mi mateixa per no haver llençat l’ampolla buida de gel, vaig baixar al súper a compar al recanvi de Sanex Zero%, però em vaig trobar amb una sorpresa. Tal com esperava, la bossa de recanvi (eco pack, li diuen) costa 1,69 euros mentre que l’ampolla valia 1,99. Però, ai carai, al recanvi hi han 500 ml. de gel i a l’envàs normal, 600. En l’eco pack, el gel surt a 3,38 euros el litre, mentre en ampolla nova en costa 3,32 (3,316 periòdic, per ser exacte). És a dir, qui vulgui ser més ecològic, ha de pagar més pel mateix producte.

Potser és que als senyors de Sara Lee els surt més car fabricar la bossa que l’ampolla? Potser han sentit a parlar de l’ecologisme “papanatas” i s’han pensat que som idiotes? Ah, però si aquests ja van ser multats pel Tribunal de Defensa de la competència per pactar amb Henkel, Colgate i Puig una pujada encoberta dels gels de bany del 15% canviant i reduint el format dels envasos. Diria que hi tenen la mà trencada.

Em sap greu, però l’ampolla buida de Sanex Zero% que jo havia guardat, va acabar a les escombraries. Al contenidor, groc, això sí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *