Cloudhousing: més enllà de la hipoteca i el lloguer

A Can Batlló (Barcelona) podria fer-se un projecte de cloudhousing si l

Per què hem de tenir a casa nostra una cambra de convidats si només la fem servir alguns dies a l’any? O un despatx si només hi treballem al vespre? Cal un menjador per a quinze persones si només organitzem dinars multitudinaris un cop al mes? I l’habitació del nen, ha d’estar farcida de joguines? És lògic que en una finca hi hagin 30 contractes de telèfon i wi-fi, un per pis, enlloc d’un de sol que converteixi tot l’edifici en zona wi-fi? I el mateix és podria dir dels subministres de gas o llum.

La Mariona Soler es va començar a fer aquestes i d’altres preguntes ara fa quatre anys, quan treballava d’interiorista i el sector de l’habitatge, tal com l’havia conegut fins aleshores es començava a ensorrar. “Estava molt bloquejada. Pensant en possibles sortides em vaig fixar en els habitatges tutelats per a gent gran on els usuaris disposen de serveis i espais comuns i em vaig plantejar, ‘per què només per a gent gran?’”, recorda la Mariona. “En aquella època vaig començar a moure’m moltíssim i assistir a conferències i cursets per no quedar-me estancada. En una conferència sobre cloud computing vaig veure que aquest concepte tenia punts en comú amb la meva idea, com ara el pagament per ús, i se’m va acudir anomenar-la cloudhousing”, afegeix. El 2010 registrava la marca i començava a buscar un equip. Va implicar l’arquitecta Alessandra Graziani, el professor de màrqueting d’Esade i expert en consultoria d’empreses Eduard Llobet, Valetina Thörner, autora del bloc Sostenibildad y minimalismo i Rosó Soler, especialista en disseny. Plegats han arrencat vida+facil, empresa que promou un nou model de vida a través d’una nova forma de relació amb l’habitatge més enllà de la hipoteca o el lloguer.

El cloudhousing concep l’edifici com una empresa de serveis a càrrec d’un gestor que vetlla pel manteniment dels espais i dinamitza el seu ús. Hi han dos menes d’espais: els habitacionals i els comuns i l’usuari només paga per l’ús que en fa d’ells. Com a espais comuns pot haver-hi una sala de coworking, una d’infantil on les criatures poden compartir les seves joguines o organitzar, per exemple, un grup de criança compartida. També un hort urbà o un espai gastronòmic que pot funcionar com a restaurant però que els usuaris poden reservar per a festes o àpats familiars. Els espais habitacionals també es paguen per ús. Conforme canvien les necessitats dels usuaris, poden canviar a un habitatge més gran o més petit, (dins el propi immoble o dins la xarxa d’edificis cloudhousing). També poden reservar un espai habitacional per a convidats.

Els edificis de cloudhousing són immobles rehabilitats amb criteris d’arquitectura sostenible (ús de materials de baix impacte ambiental, eficiència energètica, energies renovables com ara, panells solars…). A més, estan pensats per facilitar als usuaris la pràctica d’uns hàbits més ecològics instal·lant-hi zones de recollida selectiva de brossa, pàrquing de bicicletes o punts de recàrrega de cotxes elèctrics.Una altra característica del cloudhousing és que tots els subministres (aigua, llum, gas, wifi) es centralitzen en un únic contracte per edifici de manera que resulten més econòmics per a els usuaris que a més s’eviten la nosa de contractar-los quan hi entren a viure. vida+facil també proposa altres serveis comuns com ara, neteja o compra col·lectiva que també suposarien un estalvi.

Per als propietaris d’edificis buits o necessitats de rehabilitació, el cloudhousing els suposa una sortida beneficiosa. El fet de treure al mercat una oferta diferenciada i atractiva proporcion una demanda i una rendiblitat constant. El cloudhousing implica un manteniment continu de tot l’edifici la qual cosa en minimitza els costos de conservació i evita la degradació i pèrdua de valor de l’immoble. D’altra banda, la flexibilitat dels espais comuns polivalents fa que n’augmenti l’ús (i no només dels usuaris), i per tant la rendibilitat. “Quantes més utilitats trobem per als espais comuns, més beneficis per als usuaris, per al propietari i per al barri. Es tracta de buscar un benefici compartit”, assegura la Mariona. A vida+facil volen trencar el cercle viciós de què perquè uns guanyin altres han de perdre. Això sí, els propietaris ja no poden esperar guanyar molt invertint molt poc, tal com passava abans. Ara potser hauran d’invertir més i guanyar una mica menys. Això no vol dir que no obtindran guanys sinó que hi haurà un major equilibri entre inversió i beneficis. “Havíem convertit l’habitatge en objecte d’especulació quan en realitat es tracta de una necessitat bàsica, d’un dret”, afirma l’Alessandra Graziani.

vida+facil ha començat a presentar-se a concursos públics, com ara el convocat per rehabilitar el centre històric d’Auletta destruït a causa d’un terratrèmol i han iniciat seu primer projecte pilot a Torelló. També estan en converses amb un client propietari de diversos edificis a Barcelona. Paral·lelament han començat a difondre i explicar la idea del cloudhousing tal com van fer en la seva primera presentació pública el passat 23 de març a la seu de l’Agenda 21 amb una molt bona acollida, segons m’expliquen. Com diu la Mariona, “quan vam començar teníem la sensació de què anàvem contracorrent. Ara el corrent està canviant”.

7 comments

 1. ana maría ha dit:

  Me encanta cuando me entero de nuevos modelos para dar solución a problemas acuciantes
  ojalá aparezcan más y más iniciativas para construir otro mundo posible

 2. Javier Deza ha dit:

  Buena idea, aunque creo que los inquilinos deberían pasar previamente un psicotécnico.

 3. Sol ha dit:

  molt bona idea, definitivament jo sí que m’hi apuntaria

 4. eulalia ha dit:

  la idea yo la pense hace años de otra forma , pero esta bien siempre cuando no se conviva con niños o adolescentes, es decir personas solas o parejas pero nunca mezclar persona sola con parejas con niños personas de la misma edad eso seria lo ideal y tiempo de prueba de convivencia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *