Per Sant Jordi, cinc llibreries de Gràcia

Anys enrere, la dèria per les grans superfícies les va convertir en el dimoni banyut que havia de devorar el petit comerç de barri. L’amenaça sotjava també les llibreries: la Fnac donaria el toc de gràcia al llibreter tradicional. I és cert que durant un temps semblava impossible comprar un llibre que no fos un best seller sense haver d’agafar el metro. Tanmateix avui en dia, el petit comerç i les petites llibreries segueixen vives, si més no a Gràcia. Així que en la festa del llibre (que no de la literatura, per si algú encara hi està confós) us recomano un passeig per cinc llibreries de Gràcia.

Pequod

Pequod, el vaixell que comandava el capità Achab a la recerca de la gran balena blanca Moby Dick, dóna nom a aquesta nova llibreria del carrer Milà i Fontanals. A l’aparador, una vella bossa de viatge de cuir marró vessa els clàssics de Dickens i al voltant d’una Olivetti els llibres del malaguanyat Félix Romero, l’edició de Cuentos Completos de Maupassant i El otro McCoy de Brian McAdams del qual emergeix un punt de llibre amb l’exhortació “Lo estamos leyendo. Pregúntanos”. A la porta un pòster proclama Reading is sexy. Veient la imatge de James Dean amb ulleres de pasta llegint un llibre, no puc estar-hi més d’acord. Dins el càlid refugi del Pequod, tot sembla en calma però hi ha mar de fons. En Pere i la Consuelo preparen el primer Sant Jordi de la seva petita llibreria. La Consuelo m’explica que posaran una parada a la Travessera de Gràcia i hi aniran a firmar autors com ara Juan Soto Ivars. El seu llibre Siberia editat per El olivo azul és un dels que em recomana per Sant Jordi. També Westwood d’ Stella Gibbons, autora anglesa recuperada al nostre país per la jove editorial Impedimenta. I és que els segells independents són l’especialitat de Pequod i Impedimenta és l’editorial del mes. Per això els seus llibres tenen un 5% de descompte durant l’abril. També tots els de Robert Louis Stevenson, autor del mes. A més de novetats i reedicions de clàssics, Pequod ofereix una remarcable selecció de llibres de segona mà des de 3 euros. Després de gairebé un any de singladura, la Consuelo es mostra contenta de l’acollida i il·lusionada amb la perspectiva d’obrir un nou espai al pis de dalt on faran tallers d’escriptura i clubs de lectura. Per estar-ne informats us aconsello llegir el Pequod Daily.

Taifa

Taifa és el regne del llibre de segona mà a Gràcia (encara que també hi tenen un bon grapat de novetats) i la casa de Batlló, el seu propietari. Ja fa més de vint anys que Josep Batlló està en aquest negoci, encara que em recorda sorneguer que, com deia José Manuel Lara, un negoci que no et permet llevar-te a les 12 del migdia no és un negoci”. Amb el mateix distanciament del que ja les ha vist de tots colors em comenta que posaran una taula al carrer per Sant Jordi. “Però Batlló, explica-li què hi farem!”, el renya una noia rossa des de dalt de l’escala d’on fa inventari. Aleshores em diu que hi firmaran llibres quatre autors músics assidus de la sala Heliogàbal i veïns i clients de Taifa (“no en tenen prou amb fer música que s’han de posar a escriure”). Són Víctor Nubla amb Como caza un dromedario, Santi Balmes (Love of Lesbian) amb Mataré monstres per tu, Martí Sales (Surfing Sirles) amb Ara és el moment i Ramón Rodríguez (The new Raemon) amb Ausencias. Batlló també m’explica que d’aquí a uns dies faran la presentació d’ El vol del Quetzal, la darrera novel·la de Pius Alibek, un altre il·lustre veí de Gràcia que regenta el restaurant Mesopotamia al mateix carrer Verdi. Però això serà després de Sant Jordi. Per a la diada, Batlló, després de fer-se una mica el ronso, accedeix a recomanar-me dos novetats: Jo confesso de Jaume Cabré i La dona que es va perdre de Marina Espasa.

Hibernian

Seguim amb llibres de segona mà però en aquest cas exclusivament en anglès. Hibernian és l’única llibreria d’aquestes característiques a Barcelona. També hi tenen llibres nous, “clàssics i títols que la gent sempre ens demana com ara 1984 o Homage to Catalonia de George Orwell”, assegura l’irlandès Ray, copropietari d’Hibernian juntament amb Vicky. Hibernian va néixer fa vuit anys amb una col·lecció de més de 30.000 llibres portats des de Dublín (Hibernia era el nom que els romans donaven a l’illa d’Irlanda). Des d’aleshores la llibreria es nodreix també dels volums que hi porten els seus clients. Allà hi fan una valoració del lot que no es paga en diners sinó en crèdit per comprar-hi d’altres llibres. Això sí, una pissarra adverteix que no s’accepta el Codi da Vinci, ni el Diari de Bridget Jones ni títols de Michael Crichton, Tom Clancy, Frederick Forsyth entre d’altres agraciats. Per Sant Jordi trauran la paradeta a la vorera del carrer Montseny i faran un descompte del 5% per als llibres nous, un 10% per als de segona mà i un 25% per a les antiguitats.

Cap i cua

Abans d’entrar-hi, fascinada com estic mirant la portada del llibre Barcelona Balla a l’aparador, un client sortint m’adverteix: “no et perdis la secció una mica amagada de la dreta”. Encuriosida, entro de seguida a veure-la però el que més em crida l’atenció no és la recomanació en sí, sinó aquesta familiaritat, la mateixa que es respira en aquesta llibreria del Torrent de l’Olla, 99. I és que en Pepitu és un llibreter que gaudeix de petar la xerrada amb tots els veïns de Gràcia que s’hi acosten a comprar llibres o senzillament a saludar-lo. Amb les ulleres de montura clara a la punta del nas, igual busca una “novel·la entretinguda” i l’ultim de Gerónimo Stilton a una senyora, que ven el periòdic de crítica social Diagonal a un jove d’estètica okupa. A més de narrativa, en Pepitu destaca la seva secció de ciències socials “una mica alternativa” on trobo, precisament Hay alternativas de diversos autors, Estados Canallas de Noam Chomsky o el manifest Economistas aterrados. Per Sant Jordi em recomana, però quelcom més engrescador, Los hijos de los días de Eduardo Galeano, i, encara que no sigui ben bé una novetat, Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals. Com fan des de fa anys, en Pepitu i la seva dona baixaran a Barcelona a posar la parada a La Rambla.

Casa Anita.

Totes les llibreries ressenyades tenen una secció infantil amb títols interessants però Casa Anita és allà on viuen la Caputxeta, el Patufet, el Grúfal, la vaca Taca, el Peix Irisat, l’Olívia i, per descomptat, en Max, el protagonista d’Allà on viuen els monstres, el conte que em va obrir els ulls (idiota de mi) a la literatura infantil. Casa Anita és més que una llibreria de Gràcia doncs els seu adeptes venen d’arreu. L’Oblit tenia clar que calia especialitzar-se si volia rebre clients de més enllà del barri i la seva passió per l’àlbum il·lustrat la va ajudar en la seva decisió presa ara fa set anys. Demanar-li a l’Oblit que recomani un títol, tant en qualitat de clienta com de periodista, és seguir-la amunt i avall mentre desplega amb delicadesa llibres i més llibres. Coco i Piu d’Alexis Deacon per als més menuts, El gos i la llebre de Rotraut Susanne Berner a partir de set anys, El petit tigre rugidor de Reiner Zimnik a partir de 10 i Ciutat d’orfes d’Avi per a més de 12. Ah! I per Sant Jordi no pot faltar-hi un drac, concretament El rei Jan i el Drac de Peter Bently. Casa Anita serà al Pla de Salmerón celebrant la trobada d’il·lustradors que signaran (o dibuixaran) llibres. I ara que ve el bon temps, més activitats al magnífic pati interior de Casa Anita al carrer Vic, 14.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *