Camisetes-pancarta: el mitjà també hauria de ser el missatge

Ara que no parem de veure camisetes pancarteres exhibides sobretot per polítics i activistes, em pregunto quantes d’elles han estat fabricades de forma respectuosa, és a dir, són ecològiques i de comerç just o proximitat. No sóc massa aficionada a les consignes ni als missatges explícits en general ni en les samarretes en particular però a títol d’exemple tiro mà de les dues que tinc per casa: la de SOS Ensenyament Públic i la de la Via Lliure. Totes dues estan fetes a Bangla Desh.

Els col·lectius que encarreguen aquestes camisetes per imprimir els seus logos i lemes s’hi fixen en les etiquetes o demanen informació al proveïdor? No crec. Entenc que busquen l’opció més barata per vendre’n el màxim possible i així recaptar diners i/o difondre els seu missatge. Com són, en principi, grups conscienciats potser si que s’han plantejat opcions de consum sotenible. Potser pensen que una alternativa més ètica però més cara perjudicaria la difusió massiva de la causa. Però, no és absurdament cruel reclamar llibertat amb una samarreta reivindicativa feta per esclaus? Es creïble demanar un millores socials amb un lema escrit a una peça fabricada en condicions inhumanes?

Però sí, existeixen les camisetes reivindicatives sostenibles, com les que la CUP va fer servir en la campanya a les eleccions autonòmiques. Eren de Promoètic, una cooperativa dedicada, com el seu nom indica, al marxandatge ecològic, de comerç just, de proximitat o de cooperatives (no necessàriament totes les categories en un mateix producte). Promoètic no només ofereix samarretes i dessuadores sino també bosses de roba, papereria, joguines i d’altres fòtils. Una altra alternativa, no ecològica però si de proximitat, és recórrer a les clàssiques camisetes Alfor. Si més no, són fabricades a casa nostra i de molt bona qualitat. Les venen, per exemple a la botiga Sac Samarretes, al carrer Escorial, un altre clàssic. Allà mateix podreu encarregar que les imprimeixin el lema o la imatge que vulgueu i fan descomptes per volum.Per descomptat, també les podeu comprar llises iper unitats.

Evidentment són alternatives més cares. Les camisetes Alfor costen 12 euros i escaig (segons model), gairebé el doble que d’altres fetes a Bangladesh que trobem a la mateixa botiga. Les de Promoètic no sé quan costen perquè la web de mment no dóna aquesta informació però aviat tindran botiga online. Tantmateix evitar un trastorn bipolar o manca de credibilitat provocat per la incoherència entre el que prediquem i els nostres actes de consum no té preu. O sí?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *