Una torre senyorial convertida en hort urbà i social

La casa del carrer de Manacor, 1. (Foto de Rafel Castells)

Només una mica més amunt d’una artèria saturada de vehicles com és la Ronda General Mitre ja no se sent el brunzit dels cotxes. Els empinats i solitaris carrers del Putxet i les velles torres que havien estat refugi d’artistes i estiuejants, ens retornen la calma. En una d’aquestes cases, al carrer Manacor, avui la tanca és oberta. La casa abandonada viu ancorada en un estiueig perpetu però al jardí hi treballen un grup d’homes uniformats. No, no són de parcs i jardins ni han vingut a podar les buguenvíl·lies pels senyors de la casa. Són persones sense sostre que llauren la terra comandats per Manel Font, expert en horts urbans, formador i propietari de la botiga virtual Ecohortus.

La casa del carrer de Manacor número 1 havia d’esdevenir centre cívic segons promesa de l’antic govern municipal. Amb el relleu polític a l’Ajuntament i la manca de recursos econòmics el projecte resta aturat. Mentre, el consistori ha permès a la Fundació Assís, institució d’acollida a les persones sense sostre, que utilitzin el jardí. Amb Manel Font, estant aprofitant-lo en part com a hort urbà i a partir de setembre començaran formalment un curs d’un any de tècnic en manteniment d’horts urbans i de compostatges comunitaris.

“Es tracta d’una formació específica que actualment no s’imparteix enlloc. A les escoles s’aprenen tècniques d’agricultura industrial. Aquí ensenyarem a portar un hort ecològic, intensiu i a petita escala amb el mínim esforç possible, usant el propi rebuig orgànic de l’hort per fer compost”, explica en Manel. Aquesta formació permetrà als alumnes accedir a una ocupació i també ser autosuficients des de el punt de vista alimentari. “Els germinats, per exemple, creixen molt ràpidament, necessiten molt poc espai i tenen moltes propietats nutritives. Realment estem ensenyant a pescar i no donant peix com diu la dita”, afegeix.

Tasca social

L’hort que s’està començant a fer al jardí (foto de Rafel Castells)

En Manel no està sol en aquesta tasca d’agricultura social. Cada dia l’acompanyen tres voluntaris dels prop de 200 que treballen a la Fundació Assís. Aquesta institució es dedica a servir esmorzars i a facilitar una dutxa i roba neta a persones que dormen al carrer. Poc a poc, però, han anat estenent la seva acció més enllà de la urgència. Així també busquen allotjament per a aquestes persones, hi tenen pisos tutelats i els donen formació i orientació laboral i social. L’any passat van atendre prop de 1200 persones i actualment serveixen 120 esmorzars al dia.

El contacte amb la natura i sentir-se capaç de fer una feina que dóna fruits, i no només en el sentit metafòric de l’expressió, resulta una cura per aquestes persones maltractades per la vida. Una nova il·lusió que s’ha encomanat a en Manel que porta més de quinze anys dedicat als horts urbans. “Sóc autodidacta. No vaig estudiar enginyer agrònom perquè no volia ni podia ser pagès perquè no tenia terres. A més, m’interessava el cultiu agrari no químic i això no s’hi ensenyava. Vaig fer econòmiques perquè volia aprendre economia agrària però aleshores aquesta disciplina no existia a la universitat”, recorda. Ara, a través d’Ecohortus distribueix taules de cultiu d’acer galvanitzat, horts verticals i compostadors. També fa personal coaching garden, una expressió que el fa riure però es tracta, en definitiva, d’acompanyar i assessorar als que s’inicien en l’hort urbà. La tasca educativa li ha obert un nou camí professional i personal.

La casa del carrer de Manacor 1 embruixa per les seves contradiccions. Decadent i viva, tranquil·la enmig de la voràgine. També és paradoxal que els sense sostre, alguns d’ells lampistes i paletes víctimes de l’esclat de la bombolla immobiliària, tinguin vedat l’accés a la casa que resta solitària i malmesa. Però en els instants que compartim esmorzar seguts en les cadires de forja mig rovellades sota el salze del jardí, ni això ni res no importa. Només existeix aquest moment i aquest espai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *