El Cameraman de Buster Keaton

 

Aquest diumenge 19 de febrer, una nova oportunitat de veure El Cameraman amb música en directe tal com jo la vaig veure fa uns mesos a la filmo durant “El meu primer Festival”.

Amb El Cameraman, he xal·lat el que no em pensava. Com no, m’ha fascinat la seva cara. No és cert que faci cara de pal. El que passa és que en un moment en què el cinema era mut i els actors tot ho havien de fiar a l’expressió corporal, a ell li cal molt poc per dir-ho tot i no fa ni un gest més del necessari. Els ulls tancats amb delit emborratxant-se amb l’olor de la noia que acaba de conèixer arrossegats i rebregats entre la gentada. La mirada en l’horitzó i la barbeta alçada enfilat a l’estrep d’un camió de bombers que acabarà el seu trajecte a cotxera per a sorpresa i decepció del nostre heroi.

M’ha sorprès com es veu de modern malgrat els artefactes engavanyosos per fer fotografies i els cotxes amb maneta. Tant en Buster com l’actriu principal d’ El Cameraman tenen quelcom d’intemporal en la seva actitud, en la seva manera d’actuar, que semblen coetanis nostres. Potser per això encara m’impressiona més adonar-me que no ho són, que no estic veient una recreació d’Estats Units als anys 20 sinó que els anys 20 passen efectivament davant els meus ulls. Bé, això no és cert perquè tot film de ficció és creació de realitat.

Maldestra com sóc, m’he sentit plenament identificada amb ell. Per a mi vestir-se i des vestir-se en un emprovador o carregar més de dues coses pel carrer és un malson que em fa sentir ridícula i inútil. Veure a Buster Keaton barallar-se amb el trípode de la càmera o amb una samarreta imperi, patint però sense perdre la dignitat en cap moment, em reconcilia amb mi mateixa.

Ho he de reconèixer, també m’ ha agradat The Cameraman pel mico. Un miquet bufó vestit de mariner que sense efectes especials ni animacions per ordinador es comporta de forma increïblement humana. Sí, jo també sucumbeixo als encants dels animalons i les seves monades, mai més ben dit.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *